Hírek, újdonságok, információk a lábápoláshoz

A körömgombáról...

A lábaink nincsenek szem előtt. Folyton zokniba és cipőbe bújtatva mi magunk sem vesszük észre a figyelmeztető jeleket. Ha mégis tapasztalunk kellemetlenséget, halogatjuk a láb ápolását, pedig mennyire védtelen is tud lenni a két lábunk! Magyarországon minden ötödik, negyven -ötvén év feletti ember küzd körömgombával, és ez a szám sajnos a 70-80 év felett minden második embert érint! Ez egy sokkoló adat. A körömbomba elkerülésére legjobb módszer a megelőzés.

 • Más által használt cipőt ne vegyünk fel!
 • Saját cipőinket renszeresen fertőtlenítsük, lehetőleg ne járjunk ugyanabban a cipőben napokon-heteken át!
 • A zoknikat magas hőfokon mossuk!
 • A körmöket rendszeresen, lehetőleg napi szinten kezeljük teafa olajjal, vagy egyéb természetes megelőző szerrel vagy speciális, pedikűrös által javasolt hatékony termékkel.

Ha a köröm mosolyvonala nem szabályos, a köröm elszíneződött és megvastagodott, sárgás morzsalék távolítható el a köröm alól, esetleg fájó gyulladás van a köröm körül, akkor nagy a gyanú, hogy Te is érintett vagy! 

Hogy ne legyen könnyű a helyzet, sajnos több fajta körömgomba van, melynek megjelenési területe jelzés értékű.

 1. A Fonalas gomba a fehér szabad szél felől támad, ez okozza a mosolyvonal megtörését, sárgás, morzsalék emelhető ki a köröm alól. A fonalas gomba a szarulemezzel táplálkozik.
 2. A Sarjadzó gomba általában a sánc felől, a köröm bőrrel határolt oldalain telepszik meg, sokszor jár gyulladás kíséretében, fájdalmas. Leginkább a cukorbetegek, anyagcsere, vagy keringési zavarokkal küzdők az érintettek.
 3. A Penészgomba a köröm zöldes-barnás-szürkés elszíneződését, a köröm felpuhulását és jellegzetes szagát okozza.

Manapság már sok lehetőség van a fertőzés megszüntetésének. Tény, hogy hosszadalmas, kitartást igénylő feladat, de mind esztétikailag mind az egészségünkre (sőt, mások egészségére) nézve is igen fontos!

A kezelés meghatározásában sajnos nagyon sok tényező játszik szerepet.

 • a fertőzöttség mértéke
 • a fertőzést kiváltó gomba fajtája
 • az érintett személy egyéb betegségei
 • az érintett személy anyagi lehetőségei
 • stb.

A megelőzést, vagy a fennálló fertőzést illetően kérdezze pedikűrösét, vagy forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz.

A szóba jöhető megoldások:

 • népi gyógymódok
 • gyógyszeres kezelések
 • vény nélkül kapható készítmények
 • speciális, pedikűrösöknél beszerezhető készítmények
 • lézeres kezelés
 • PACT® MED terápia (Magyarországon már elérhető, innovatív, gyors eredményt hozó megoldás)

Utolsó sorok közt említem, de nem utolsó helyen:

Fontos, hogy figyelemmel kísérd idős szüleid és / vagy kisgyermeked lábainak, körmeinek állapotát is. Mindkét korosztály veszélyeztetett, már csak annál az egyszerű oknál fogva is hogy MÁR vagy MÉG nem képesek megfelelően ellátni lábuk, körmük higiéniás ápolását. Tedd meg, hogy egészségük érdekében figyelsz rájuk!

Ha hozzátartozód kórházi ellátásra szorul, lábainak, körmeinek rendszeres ápolása ott is nélkülözhetetlen feladat. Ne feledkezz meg arról sem!


A mai szakképzést, Dr. Veresné Szuda Katica, kéz- és lábápoló, kozmetikus, diplomás szakoktató tartotta. A különböző okok miatt (genetika, szűk cipő, súlygyarapodás, fizikai sérülés) létrejött, szabályozható köröm deformitásokra ajánlott, hatékony körömszabályozó módszerek közül a PODOFIX Actív ragasztós spangét és a COMBIped drótos-ragasztós...

Ősz van... a barna, a narancs és a mustár igazi őszi lombhullatós színek. Hogy a kék hogy jön a képbe? Talán a hosszabbodó éjszakákat vetíti előre? A hűlő levegővel tisztuló csillagos kék égbolt színeit? Talán a nyári emlék, a tenger tintakékjét idézi meg? Nem tudom...

Új őszi-téli színek kerültek a palettára a MATRYOSHKA összeállítással. Perfect Nails géllakkok, mustár, narancs, barna, sötétkék és türkizkék, külön - külön, vagy egymással kombinálva is felfesthetőek.